Sivustomme käyttää evästeitä

Tilaa markkinoiden paras webhotelli, HTTP/3 sekä LiteSpeed.

Miten tarkkaillaan kilpailijoita kun tehdään hakukoneoptimointia?

Moni miettii miten me SEO:ta eli hakukoneoptimointia tekevät ihmiset oikeasti teemme sen optimoinnin, minä paljastan tässä hieman saloja miten sinä voit tehdä saman kuin moni SEO toimisto tekee sinulle kun tilaat heiltä SEO:ta. Työkalut eli siis erilaiset testit ovat tärkeitä kun tehdään SEO:ta monella toimistolla on tapana vain lisätä meta otsikot, meta kuvaukset ja some jakokuvat sivustoille (WordPress sivustoilla ainakin, koska nämä ovat ne yleisimmät jutut Yoast sekä RankMath lisäosilla) mutta nämä eivät pelkästään riitä siihen että pääsisit hakutuloksissa nauttimaan ensimmäisen sivun sijoituksista, tai jos olet päässyt onneksi olkoon olet löytänyt super helpon NICHEN eli aiheen jossa on hakuja mutta vähän kilpailua.

VINKKI: Haluatko teettää hakukoneoptimoinnin ulkopuolisella taholla? Kannattaa ensin testata PageSpeed Insights testillä tämän toimiston sivustoa ja sen jälkeen kurkistaa SEO Testillä onko sivustolla hakukoneoptimointia edes tehtynä jos ei ole niin miten he voivat optimoida sinun sivustosi?

Opas vaihe vaiheelta miten testataan kilpailijoiden sivusto

Ihan alkuun olethan nyt lukemassa tätä osiota tietokoneella? Jos et ole siirry sinne ennenkuin alat testaamaan kilpailijoita tarvitset useamman välilehden auki sekä tämän sivun vasemmalla olevaa palkkia josta löytyy testejä (luurilla alapuolella).

Tarvitsemme alkuun kilpailijoiden URLit jotta voimme selvittää miksi ne ovat ensimmäisillä sivulla, tämä tapahtuu siten että haet haluamallasi hakusanalla tai hakulauseella sivustosi palveluja ja avaat kolme ensimmäistä hakutulosta välilehtiin. Seuraavaksi sinun tulee avata PageSpeed Insights ja käydä nämä kolme ensimmäistä tulosta lävitse tällä testillä, itse kirjaan aina tulokset suoraan muistioon siten että domain on yllä ja sen alle PageSpeed ja tulokset merkitsen näin: Nopeus 99, Esteettömyys 100, Parhaat Käytännöt 100, Hakukoneoptimointi 100 näin saat PageSpeed tulokset selville kilpailijoiltasi.

Tämä ei pelkästään riitä vaan tarvitsemme seuraavaksi sanojen määrät näiltä sivuilta ja laskemme ne WordCounter palvelussa eli mene kilpailijan sivulle ja valitse kaikki (CTRL + A) sen jälkeen kopioi (CTRL + C) ja liitä WordCounteriin (huomio: Urlin mukainen wordcounter ei kerro sinulle käytettyjä hakusanoja vain sanojen määrän) laskuri laskee puolestasi sanojen määrän ja voit katsoa TOP 5 hakusanaa sivulta löytyy sieltä oikeasta palkista ja voit tarkistella yhden, kahden sekä kolmen sanan hakusanoja näin saat selvitettyä hakusanojen määrän sekä toistuvuuden jotka kirjataan muistioon kunkin kilpailijan domainin alle.

Seuraavaksi haluamme tietää sivustojen linkki profiilin laadusta tätä varten tarvitsemme ahrefsin ilmaista backlink työkalua jonne voit syöttää kilpailijoidesi domainit, kirjaa ylös Domain Rating aina kunkin domainin alle muistiossa. Tänä päivänä backlink profiililla ei ole suoraa merkitystä SEO:hon, olen huomannut että sisällöllä pystyy menemään ohitse korkeista domain ratingeista joten tästä ei kannata stressata.

Teknologia on yksi asia mikä ratkaisee myös hakukoneoptimoinnissa tässä osiossa testaamme sivustojen HTTP protokollat, tämän tulisi olla niin sinun sivulla kuin myös kilpailijoillasi vähintään HTTP/2 mutta suosittelen kuitenkin HTTP/3 protokollaa, näiden erosta voit lukea enemmän tästä linkistä nämä pystyt testaamaan helposti ohessa olevilla testeillä, seuraavaksi haluamme tietää enemmän palvelimesta jos palvelimen ohjelmistona on APACHE suosittelen heti vaihtamaan palvelinta koska apache on tällä hetkellä hitain palvelin ohjelmisto kun taas litespeed on nopein, nginx on myös hyvä vaihtoehto mutta apache on huonoin näiden vertailun näet tästä. Voit selvittää kilpailijoiden sekä oman palvelimesi helposti Security Headers testillä, huomaat myös että mitä ylempänä hakutulos on sitä todennäköisemmin heillä on security headerit laitettu sivustollensa ja käytössä melko varmasti Litespeed pohjainen palvelin.

Miten voittaa kilpailijat?

Tämän ylläolevan testin jälkeen tiedät mitkä hakusanat rankkaavat ja miksi, tiedät kuinka paljon näitä sanoja toistetaan tekstissä ja tiedät myös kuinka monta sanaa tällä sivulla on. Sinun tulee kirjoittaa vähintään yhtä monta sanaa ja toistaa näitä hakusanoja kuitenkin alle 5% tekstistä, toisaalta jos saat sivustosi teknisesti optimoitua hyvin pärjäät myös pienemmällä sana määrällä kilpailijoihisi nähden.

Kannattaa myös testata kilpailijoiden tekemät schemat ja etsiä onko olemassa parempia tai kattavempia schemoja joita voit käyttää parantaaksesi sivuston microdataa, schemat ovat pieniä tiedon rippeitä joita voimme antaa sivustolta suoraan hakukoneelle eli voimme kertoa onko sivustomme verkkosivu, artikkeli, tuote, arvostelu, peli tai jotain muuta jolloin hakukone osaa sijoittaa sinut oikein hakutuloksiin. Schema on yksi tärkeimpiä parannuksia nykyisin hakukoneoptimoinnissa, voit tutustua microdataan tarkemmin Googlen SEO blogissa.

Vinkkaa kaverille facebookissa Vinkkaa kaverille twitterissä